Hvis du ikke har tid eller lyst til at gå i fitnesscenteret, så kan du sagtens træne derhjemme i stedet. Mange mennesker med en travl dag kan ikke presse en tur til træningscenteret ind i tidsplanen. Kendisfrisøren Dennis Knudsen og Team PokerStars spilleren Mikhail Shalamov, der begge lever et travlt liv, har formået at holde gang i træningen derhjemme. En af de største udfordringer ved hjemmetræning er dog, at det kan være svært at bevare motivationen. Det er for let at blive siddende i sofaen i stedet for at træne. Med et par små tips kan du dog gøre træningen mere inspirerende og dermed holde liv i motivationen.
Sæt dig et overskueligt mål og lav en plan
Det er meget vigtigt at have et mål med træningen, og at målet er målbart. Det kan f.eks. være, at du ønsker at tabe dig. For at gøre vægttabet målbart sætter vi et antal kilo på. F.eks. ”jeg vil tabe mig 10 kilo”. Det kan også være at ønsket er at komme i bedre form, så målet måske er 50 armbøjninger eller 100 mavebøjninger. Der er masser af muligheder, det vigtigste er at fastsætte målet. Når slutmålet er på plads, så læg en plan for hvordan du vil komme dertil. Det kan være en træningsplan med et antal ugentlige træningspas, du finder på nettet. Det kan også være en god idé at sætte delmål undervejs. Hvis du kun kan lave to armbøjninger, så virker 50 stk. meget uoverskueligt. Du kan f.eks. starte med et delmål på 10 armbøjninger, så 15 eller 20 osv. Det er meget vigtigt, at du sørger for at sætte tid af til dine øvelser. Det nytter ikke noget, at det er vigtigere at sætte vasketøj over, eller du bliver afbrudt hele tiden. De fleste mennesker kan godt finde en halv eller en hel time nogle gange om ugen. Hvis det er svært at få tid pga. børnene, så inviter dem til at deltage i træningen. De vil helt sikkert hygge sig med mor eller far, og det er en super god måde at være sammen på. Husk at træningen jo også er godt for dine børn.
Fortæl alle om dine mål
Lad være med at holde dine mål for dig selv. Hvis du fortæller din familie og venner om dine mål, vil det være med til at holde dig til ilden. Næste gang de spørger, hvordan træningen går, så vil du jo ikke sige, at du har givet op – vel? Hvis du bruger de sociale medier som f.eks. Facebook og Instagram, så læg nogle billeder fra træningen op en gang imellem. Det er super motiverende at få opmuntrende kommentarer.
Hvor finder du gode træningsprogrammer?
Som nævnt så kan du let finde et træningsprogram på nettet. Bare søg efter ”Hjemmetræning” så kommer der en masse at vælge imellem. Det findes også en del apps med gode træningsprogrammer, som kan laves hjemme. Mange øvelser kan laves med din egen kropsvægt, altså uden redskaber, mens andre kræver nogle få ting som en håndvægt, en kettlebell, et sjippetov eller lignende. Hvis du ikke har nogle af disse ting, så kan du sagtens klare dig uden. Nogle få redskaber kan være med til at gøre træningen sjovere, og de mest almindelige træningsredskaber kan købes ret billigt.
Lav øvelserne rigtigt
Det er meget vigtigt, at du laver øvelserne rigtigt. Du får ikke den optimale træning, hvis du laver øvelserne forkert, og risikoen for skader er stor. Du kender sikkert mange af øvelserne i forvejen, men hvis du ikke have lavet øvelser siden skoletiden, så er det en god idé at pudse teknikken af. Også her er internettet din ven, og der ligger en masse artikler og videoer med de forskellige øvelser. YouTube er også et fantastisk sted at søge inspiration til øvelserne.
Tag billeder af forløbet
I starten vil du mærke en stor fremgang i din form eller dit vægttab. Men efter noget tid begynder det at blive sværere at se forbedringerne, og der skal trænes hårdere og måske i længere tid. Desværre er det her, at mange falder fra og giver helt op på træningen. En rigtig god motivationsfaktor er at tage billeder af dig selv undervejs. Selvom du måske ikke føler, at der sker en fremgang, så vil billederne tale deres tydelige sprog. Du vil kunne se musklerne titte frem, og at kroppens form ændrer sig. Held og lykke med træningen og “Stay Motivated”.