Fnat på fodboldholdet? Læs om nix creme til bekæmpelse af fnat!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fnat, eller scabies, er en smitsom hudlidelse, som forårsages af en infektion af den humane fnatmide. 2-6 uger efter infektion vil den smittede opleve ekstrem og ulidelig kløe samt røde knopper eller plamager på kroppen. Denne kløe er kroppens reaktion på mideæggene og midernes afføring og kan hos mange føre til markante kradsemærker eller sår på kroppen. Kløen vil opleves som værende værst om aftenen, da miderne trives bedst under varme forhold, hvorfor de bliver ekstra aktive, når du ligger under dynen. 

Omend en smule omstændig er behandlingen af fnat relativt ligetil og effektiv, såfremt den udføres korrekt. Efter diagnosen er blevet stillet ved en læge, skal der købes en kur i creme-format på apoteket – disse kan både fås på recept eller i håndkøb. 

Nix creme anbefales af Sundhedsstyrlesen

Den mest udbredte og anvendte kur mod fnat er nix creme. Nix creme indeholder permethrin, hvilket er et yderst virksomt stof, som effektivt dræber fnatmiderne. Cremen skal påføres hele kroppen, og det er vigtigt at være omhyggelig i denne proces, så ingen områder forbliver ubehandlede. Vær eksempelvis opmærksom på huden under fingerneglene, tæer og ankler, huden i og omkring navlen, armhulerne og kønsorganerne. 

Efter påførsel skal cremen sidde på kroppen i 8-12 timer, hvorfor det anbefales, at cremen påføres om aftenen, hvorefter man sover med den. Dagen efter skal cremen vaskes af, og tøj og sengetøj skal vaskes ved 60 grader. Det samme gælder for andet tøj anvendt i den inficerede periode. De tekstiler der ikke kan vaskes ved 60 grader, henstilles i lukkede plastikposer i minimum 4 døgn. Derudover rengøres hjemmet og møbler vaskes eller støvsuges yderst grundigt og luftes godt. 

Hele processen gentages 7 dage efter første behandlingsdag. 

Efter endt fnat behandling

Da permethrin er et aktivt stof, kan sensitiv hud efter endt behandling opleves som værende en smule irriteret. Kløen kan ligeledes fortsætte i flere uger efter – vær dog opmærksom på, at dette ikke nødvendigvis er et tegn på, at behandlingen var mangelfuld. Denne kløen kan typisk lindres med brugen af en almindelig bodylotion og vil generelt aftage over tid. 

Vær dog løbende i dialog med din læge såfremt du er i tvivl, om du stadig er inficeret, således at du kan reagere hurtigt, skulle du stadig være inficeret og derved også mindske smittefaren overfor andre. 

Del.

Skriv en kommentar