Et løbebånd er en fremragende kilde til effektiv konditionstræning – og endda i dit eget hjem. Markedet for løbebånd er dog bredt og byder på mange forskellige modeller. De mange modeller adskiller sig på baggrund af mange aspekter, men fælles for samtlige løbebånd er, at de giver en varieret og effektfuld træning af både udholdenhed og kondition.
At løbe er en effektiv form for træning. Det danske vejr indbyder dog ikke altid til træning i det fri. Hvis ikke, du ønsker at gå på kompromis med din træning, men ligeledes ønsker at undgå det dårlige vejr, kan et løbebånd være et oplagt alternativ. Du kan motionere i alskens vejr, mens du ligeledes er garanteret en effektiv og givende træningssession.
Har du besluttet dig for, at du ønsker at investere i et løbebånd, så bør du læse denne løbebånd guide. Når du skal investere i et løbebånd, så er der tre punkter, der særligt er afgørende for oplevelsen af dit løbebånd. Det ændrer dog ikke på, at valget er svært. Det skyldes, at der er mange modeller at vælge mellem, hvorfor du skal vælge med omhu.
Guide: Disse punkter er vitale ved køb af løbebånd
Når du skal investere i et løbebånd til hjemmebrug, så ønsker du naturligvis at vælge det bedste løbebånd for dit vedkommende. På trods af, at det kan virke tiltalende blot at vælge et billigt løbebånd, så er det ikke den rette løsning. Heldigvis er der hovedsageligt tre punkter, du skal fokusere på, når du skal erhverve dig et nyt løbebånd.
1. Motorstørrelse
Motorstørrelsen kan variere meget fra løbebånd til løbebånd. Derfor er det også et vigtigt punkt, når du skal vælge den rette model. Når du vælger motorstørrelse i dit kommende løbebånd, skal der vælges ud fra to ting. Det er dog relativt simpelt; du skal nemlig blot vælge ud fra dine behov og krav, eftersom de definerer det rette valg for dig.
Det vigtigste i denne forbindelse er at sikre, at du ikke vælger en motorstørrelse, der er for lille. Årsagen til dette er, at motorstørrelser på mindre end tre heste har nemmere ved at blive belastet for hårdt. Sådanne løbebånd kan desuden heller ikke holde til, at det bliver brugt til at træne intervalløb. Derfor bør du naturligvis også undgå disse løbebånd.
Hvis du er i god form og gennemsnitligt løber over 10-12 kilometer i timen, så er du også nødsaget til at vælge en god model med en stærkere motor. For at kunne udnytte løbebåndets fulde potentiale, anbefales det generelt set, at du vælger en motorstørrelse på over 3 heste. Motorstørrelsen er derfor også et særdeles vigtigt aspekt af dit valg.
2. Løbeflade
Den rette løbeflade afhænger i særdeleshed af egne præferencer. Du må endelig ikke føle, at båndet er for smalt og at du mangler plads, når du løber. Årsagen til dette er, at det vil resultere i en distraktion for dig i din træning og derfor også blive et irritationsmoment. Bredden på de bånd, du finder i et motionscenter har ofte en bredde på cirka 56 cm.
Endvidere, så skal du være opmærksom på, at du får brug for mere plads på båndet, når du kommer op i fart. Det skyldes, at det vil resultere i større bevægelser. Foretrækker du at løbe ved høj hastighed, så er det særligt vigtigt, at du har en bred løbeflade. Din personlige løbestil har dog også stor indflydelse på det rette valg i denne sammenhæng.
3. Vægt og stabilitet
Når du køber et løbebånd, bliver det udfordret af din kropsvægt. Det betyder, at dit løbebånd også skal vælges ud fra vægt og stabilitet. I denne sammenhæng skal det indregnes, hvor meget, du forventer at udfordre dit løbebånd. Hvis du selv befinder dig i tungere ende af skalaen, er det vigtigt, at du vælger et løbebånd med stor stabilitet og høj vægt.
Det er vigtigt, at du har følelsen af, at båndet står fast under dig. Du må endelig ikke opleve en fornemmelse af, at dit løbebånd rokker sig, da det kan forårsage både mistet koncentration og skader. Det samme gør sig gældende, hvis du ønsker at løbe stærkt eller dyrke intervalløb. Det anbefales at vælge løbebånd med en samlet totalvægt på 155 kg.
Hvorfor vælge et løbebånd frem for andet motionsudstyr?
I sidste ende er det egne behov og motivation, der skal være udslagsgivende for hvilken maskine, du køber. Der er både mange årsager til, hvorfor du bør og ikke bør købe et løbebånd. Har du ikke skavanker, der forhindrer løb, er der mange fordele ved at vælge et løbebånd frem andre maskiner. Dette kan du naturligvis blive klogere på herunder:
- Du er ikke afhængig af vejret:Først og fremmest, så er du ikke afhængig af vejret. Med et løbebånd kan du løbe, når du har lyst, hvad end det sner, regner eller solen skinner. Du har mulighed for at løbetræne hele året rundt – uanset årstid. Derfor kan du være sikker på, du ikke berøres af sne, isglatte veje eller regn.
- Hold et konstant tempo:Ofte er det en udfordring ved at løbe udendørs, at det er svært at holde et konstant tempo. Det skyldes, at du løber på skiftende terræn, med skiftende stigning og dertil kan det virker tiltalende, at skrue ned for tempoet. Dette undgår du ved at løbe på et løbebånd, hvor tempoet kan holdes konstant.
- Mål på din præstation og fremgang: Du kan måle på din præstation på et bredt spektrum af parametre. Du kan måle på blandt andet tempo, puls, gennemsnitsfart og mere. Måling og visning af data er en stor fordel, eftersom det gør det markant nemmere at holde motivationen i top, så du dermed kan yde det maksimale.
- Et godt affjedret underlag:Et løbebånd er også en god løsning, hvis du har mindre skader eller skavanker. Det skyldes, at løbebåndet har et affjedret underlag, der skåner dine led. Har du haft problemer med at løbe udendørs, så er et løbebånd et bedre alternativ. Det giver ikke nye skader eller forværrer de eksisterende.
- Nemmere at variere din træning:For mange virker det monotont og ensartet at løbe på løbebånd. Det betyder dog ikke, at du ikke kan variere din træning. Faktisk er det noget, der er relativt nemt med en moderne model. De fleste af disse modeller leveres med et væld af forskelligartede træningsprogrammer.
- Kan rengøres og vedligeholdes nemt:Nogle motionsmaskiner er relativt omfattende at rengøre og vedligeholde. Det er dog ikke noget, der gør sig gældende, hvis du vælger at investere i et løbebånd. Det er noget, du kan klare på ganske kort tid, men det er dog vigtigt, at du sørger for at gøre det efter brug.
Har du svært ved at udvælge den rette motionsmaskine, så er det vigtigt, du overvejer dine muligheder nøje. Der er fordele og ulemper ved alle konditionsmaskiner. Derfor er der ikke ét valg, der er det rette. I stedet handler det om at vurdere, hvad det rette valg er for dig, så du kan sikre, at du får det optimale ud af din træning på motionsmaskinen.
Hvad kan jeg træne på et løbebånd?
Et løbebånd kan bruges til mange typer af træning. Derfor er det også med forskellige formål, at folk vælger at investere i et løbebånd. En sådan motionsmaskine kan opfylde mange behov. Det betyder, at der også er gode forudsætninger for, at det kan dække dine behov. Du har blandt andet mulighed for at træne det følgende:
Bedre kondition
Løb er både en effektiv og motiverende konditionsform, du nemt kan komme i gang med at dyrke ved hjælp af et løbebånd. Hvis du går med drømmen om, at komme i bedre form, så kan et løbebånd være et godt værktøj. Hvis blot du sørger for at løbe regelmæssigt, så vil du ligeledes opleve, at din kondition stille og roligt bliver bedre og bedre.
Intervaltræning
Der er mange, der tror det modsatte. Faktum er dog, at et løbebånd faktisk er et godt værktøj, hvis du ønsker at intervaltræne. Der findes endda flere modeller, der leveres med programmer, der er specifikt udviklet til dette formål. Derfor sørger for computeren i løbebåndet selv for at regulere hastighed, hældning og andre lignende aspekter.
Vægttab
Du kan sagtens løbe dig slank – og du kan også sagtens gøre det på et løbebånd. Hvis du gerne vil smide lidt overflødige kilo, så er løbetræning en god løsning. Under løbetræning forbrænder du mange kalorier. Hvis du ønsker at skabe et hurtigere vægttab, så er intervaltræning en god løsning, da intensiteten af træningen er meget høj.
3 gode råd ved køb af løbebånd
Der er mange overvejelser, der skal inddrages i dine forberedelser op til købet af et nyt løbebånd. Ét af de vigtigste råd, der kan gives er som følgende; køb løbebånd med stor omhu. Tidligere har vi gennemgået de tre mest essentielle aspekter af købet af et løbebånd. Herunder finder du dog tre gode råd, der kan gøre din eftersøgning nemmere:
1. Gå ikke på kompromis med størrelsen
Løbefladen er afgørende for dit valg – og bestemt også i forhold til din tilfredshed på længere sigt. Der findes flere mindre løbebånd, der er ganske fremragende, men vær dog varsom med at købe dem for små. Det er vigtigt, at du har god bevægelsesfrihed og plads til at løbe. Derfor anbefales det også, at du vælger et løbebånd med en god størrelse.
2. Invester hellere en kende mere
De mange modeller varierer stærkt i pris. Derfor byder markedet også på mange løbebånd priser. Det kan virke tiltalende at vælge en billigere variant, men det er sjældent det værd. Du bør fokusere på at finde et bånd, der er stabilt, har en god motor og de nødvendige funktioner – og dermed også lave den investering, der er påkrævet.
3. Skal løbebåndet kunne klappes sammen?
De gode løbebånd er store og optager derfor en del plads. Det er der ikke noget at gøre ved. Hvis du ikke ønsker, at det skal stå fremme eller mangler du plads i hjemmet, så bør du investere i et løbebånd, der kan klappes sammen. Det gør det markant nemmere at finde plads til dit løbebånd – det gør sig gældende, uanset den mængde plads, du har.
Hvor stor en løbeflade er nødvendig?
Størrelsen på løbefladen varierer meget fra model til model. Spørgsmålet er dog, hvor stor den egentlig bør være? Den skal være stor nok til, at du kan løbe frit uden at føle dig begrænset af manglende plads. Derfor er der ikke én rigtig størrelse, men derimod handler det om at udvælge en ideel løbeflade, der passer til dine behov og krav.
Løbebånd kommer i mange forskellige størrelser, hvilket blandt andet inkluderer følgende størrelse:
- Lille løbeflade (40 x 130 cm.)
- Mellem løbeflade (50 x 150 cm.)
- Stor løbeflade (56 x 152 cm.)
Ovenstående er blot udvalgte eksempler på størrelser. Der findes dog også andre størrelser. De færreste løbere ønsker at stille sig tilfreds med en lille løbeflade. Derfor anbefales det, at du igangsætter jagten på et løbebånd med enten en mellem eller stor løbeflade. Heldigvis er det hovedsageligt disse løbebånd, der forhandles her i landet.
Hvor stor en løbeflade, du reelt set har behov for, afhænger hovedsageligt af hvor hurtigt, du forventer at løbe. Hvis du primært jogger eller løber ved lav hastighed, så er størrelsesbehovet ikke nær så stort. Løber du intervaller eller ved høj hastighed, så vil en stor løbeflade være obligatorisk, hvis du skal udnytte løbebåndets fulde potentiale.
Hvor mange hestekræfter skal løbebåndet have?
Der er stor forskel på antallet af hestekræfter i løbebåndene. Det gør det svært at vælge blandt dem. Dertil kan det være vanskeligt at vurdere, hvor mange hestekræfter dit kommende løbebånd bør have. Størrelsen på motoren har indflydelse på flere aspekter af brugen, men dog særligt hvor meget kraft, motoren kan generere uden larm.
Det betyder, at motoren også bør være et afgørende aspekt af dit valg. Den har ikke blot stor indflydelse på båndets performance, men også på holdbarheden. Det skyldes, at store og kraftige motorer generelt har en længere levetid. Det beviser naturligvis også, at der er visse fordele forbundet med at vælge et løbebånd, der har en stor motor.
Det er vigtigt at fokusere på motoren, men det er specielt noget, der har stor relevans, hvis det skal bruges af flere personer til forskellige former for løb. Derfor skal der lægges vægt på følgende, når du skal investere i et løbebånd og i denne forbindelse er i tvivl om, hvor mange hestekræfter, du har behov for:
- Din vægt
- Antal brugere
- Træningsmængde
Ved at lægge vægt på faktorer, der er nævnt ovenfor, har du markant bedre forudsætninger for at vurdere dit behov og dermed det nødvendige antal hestekræfter. Derfor er det vitalt, at dit valg foregår med stor omhu og du ikke blot vælger en vilkårlig model. Det bør desuden understreges, at du er bedre tjent med flere end få hestekræfter.
Vær også opmærksom på støjniveauet
Løbebåndet er ikke just kendt som en støjende motionsmaskine. Det ændrer dog ikke på, at det reelle støjniveau kan variere fra model til model. Des større motor, des mere larm vil der oftest også forekomme. Det er dog ikke altid, at en større motor medfører et højere støjniveau. Derfor er det også noget, du skal sørge for at undersøge meget nøje.
Enhver løbebånd test vil naturligvis påpege støjniveauet som ét af de mest vitale aspekter. Støjniveauet vil dog til hver en tid afhænge af flere forskellige ting. Det er eksempelvis noget, der afhænger af din løbestil, eftersom båndet vil støje mere, hvis du løber tungt. Det samme gør sig gældende for hastigheden, da støjen stiger i takt med hastigheden.
Du kan sagtens finde modeller, der kan bruges i hjemmet, uden at forstyrre de øvrige beboere. Ønsker du at reducere støjniveauet, så bør du lægge en underlagsmåtte under løbebåndet. Samtidig bør du også have med i overvejelserne, hvor du placerer løbebåndet, eftersom nogle rum får støjen til at synes voldsom. Derfor bør det være med i tankerne.
Hvilke funktioner bør mit løbebånd have?
Du kan finde mange løbebånd tilbud på det danske marked. Mange af dem vil ved første øjekast synes gode. Faktum er dog, at de sjældent har synderligt mange funktioner og en tilfredsstillende kvalitet. Udvalget af funktioner kan have en stor betydning, eftersom det kan påvirke både motivation, løbeglæde og sikkerhed, hvorfor det har stor relevans.
Der bør ikke herske tvivl om, at et løbebånd, der byder på mange funktioner, koster en tand mere end gennemsnittet. De avancerede modeller er dog – som udgangspunkt – pengene værd. Det afhænger dog meget af din personlige krav, da nogle funktioner vil synes overflødige, mens andre vil være altafgørende – det afhænger af egne krav og behov.
En række funktioner findes på en stor del af markedets modeller. Det inkluderer blandt andet følgende:
- Måling og visning af data (distance, gennemsnitsfart, puls osv.)
- Et udvalg af træningsprogrammer
- Regulering af såvel hastighed som hældning
- Kompatibilitet med Bluetooth
- Indbygget højttaler
Et større udvalg af de løbebånd, du finder på det danske marked leveres med samtlige funktioner, der er beskrevet herover. Der er dog også mange løbebånd til salg, der henvender sig til dig, der ikke stiller de samme krav i forhold til omfanget af funktioner. Det anbefales, at du ikke går på kompromis – hellere et par funktioner for meget end for lidt.
Hvor mange penge skal jeg investere?
Langt de fleste har interesse i at vide, hvor meget, de skal investere, hvis de ønsker at erhverve dig et løbebånd. Der er mange, der tror, at de blot skal vælge det dyreste. Der er dog ikke nogen grund til at investere for mange penge i dit kommende løbebånd. På den anden side bør du heller ikke vælge det billigste løbebånd, for blot at spare lidt penge.
Det er dog et spørgsmål, der er svært at besvare. Der er mange variabler, der får prisen til at stige eller falde. For at vurdere hvor mange penge, du skal investere, bør du først og fremmest klarlægge dine behov og mål med løbebåndet. Det giver dig en bedre idé om, hvad du reelt set er på udkig efter – og dermed også hvilket prisleje, du befinder dig i.
I denne forbindelse er der mange spørgsmål, du bør stille dig selv. Det inkluderer blandt andet følgende:
- Har du udelukkende intentioner om at bruge løbet til løb eller skal det også bruges til gang, interval osv.?
- Hvor mange kilometer regner du med, at du kommer til at løbe på båndet på ugentligt basis?
- Er det af høj prioritet for dig, at du kan klappe båndet sammen og stille det væk?
- Er det kun dig selv eller er der flere forskellige personer, der skal bruge båndet? Og i så fald; hvor mange?
- Har du selv eller er der personer, der skal bruge løbebåndet, der har dårlige knæ eller andre skavanker?
I sidste ende er det naturligvis op til dig selv at vurdere, hvor stort et beløb, du er villig til at investere. Det bør gøres klart, at du ikke skal gå på kompromis med dit valg, fordi du ønsker at spare penge. Hvis du har svært ved at finde de nødvendige midler, så er det bedre, du i stedet sparer op i længere tid, så du kan købe den helt rette model.
Få mere ud af dit løbebånd med indbyggede træningsprogrammer
Mange moderne løbebånd leveres med indbyggede træningsprogrammer. Du skal naturligvis bruge disse aktivt i forbindelse med din træning. Du får ganske enkelt mere ud af din træning ved at benytte dig af disse programmer, hvilket gør sig gældende, hvad end formålet med din træning er; øget kondition, vægttab eller noget helt tredje.
Det er naturligvis vigtigt, at du vælger træningsprogram med udgangspunkt i dine egne mål. Det er de færreste, der vælger at investere i et løbebånd uden et decideret mål for sin træning. De enkelte programmer er udviklet med henblik på specifikke formål. Der findes heldigvis mange træningsprogrammer, hvorfor er der noget for enhver.
Det rette program gør det nemmere at opnå dine mål. Har du et program, du kan træne efter, så er det nemmere at opretholde motivationen. Derfor anbefales til, at investere i et løbebånd, der byder på et fornemt udvalg af diverse træningsprogrammer. Dette gør sig gældende, hvad end du ønsker at tabe dig, styrke din kondition eller noget tredje.
Hvordan vedligeholder jeg bedst mit løbebånd?
Der kan ikke gives et entydigt svar på, hvordan du kan vedligeholde de løbebånd bedst muligt. Køber du et løbebånd, så medfølger der også en manual, hvor du kan læse om, hvordan du bedst vedligeholder det valgte løbebånd. På trods af, at mange tror, at det er vanskeligt og tidskrævende at vedligeholde et løbebånd, så er det faktisk ikke tilfældet.
Det anbefales, at du håndterer rengøring og vedligeholdelse på følgende måde:
- Sørg for, at du altid tørrer maskinen af for sved og snavs efter brug. Til dette skal du bruge en fugtig klud.
- Det er en god idé, at du tester alle funktioner jævnligt, så du sikrer, at maskinen fungerer som den skal.
- Sommetider kan det være nødvendigt, at rette løbemåtten ud. Du bør selv kunne se, når det er nødvendigt.
- Kontrollér jævnligt både remme og skruer. Er det nødvendigt, så sørg for at stramme og smøre efter.
Ovenstående beviser, at du kan klare både rengøring og vedligeholdelse på kort tid. Omfanget er relativt begrænset, hvorfor det ikke er krævende, at udfører vedligeholdelsen. Oplever du, at maskinen ikke virker optimalt, skal du tage kontakt til forhandleren. Er det købt hos en dansk forhandler, får du – som minimum – to års garanti på løbebåndet.
Overvej et sammenklappeligt løbebånd for at spare plads
Er du i bosiddende i en lejlighed eller anden bolig med begrænset plads, kan det virke vanskeligt at finde plads til et stort løbebånd. I en sådan sammenhæng er det oplagt at investere i en sammenklappelig model. Det betyder, at du kan vippe løbefladen op til panelet, som derved gør gulvet frit. Det kan bestemt spare dig for en større mængde plads.
I tilfælde af, at du ikke ønsker, at maskinen skal stå fremme, bliver det ligeledes nemmere at flytte det ind i et mindre lokale, hvor det kan opbevares. Det er forskelligt fra model til model, hvordan de klappes sammen og hvor meget plads, det frigiver. Ikke desto mindre, så er det en fordelagtig funktion, der værdsættes af mange ejere af løbebånd.
Mange foretrækker disse løbebånd. Derfor finder du også mange sammenklappelige modeller på markedet. Dette sikrer, at det kan garanteres, at der findes løbebånd, der både er sammenklappelige og harmonerer med dine krav. I nogle tilfælde er det en funktion, der koster en kende mere – for langt de fleste er det dog de ekstra penge værd.
Hvilke muskler styrkes af træning på et løbebånd?
Der er mange muskler, der nyder godt af et løbebånd. På trods af dette, så er der mange, der tror det modsatte. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt et løbebånd kan gavne din træning, bliver du herunder klogere på de muskler, der trænes på et løbebånd. Det bevidner naturligvis også om, at træning på et løbebånd er særdeles gavnligt for de fleste personer.
Lægmusklerne
Lægmusklerne på den bagerste del af underben omfatter gastrocnemius og soleus. Disse muskler kommer på arbejde, når man løbetræner – også på et løbebånd. Hovedparten af det arbejde, der udføres af dine lægmuskler, når du enten går, løber eller hopper. Du kan nemt øge arbejdsbelastningen på dine lægmuskler ved at øge skråningen på båndet.
Den firhovede knæstrækker (quadriceps)
Quadriceps er en firhovedet skeletmuskel, der sidder på forsiden af låret. De fire hoveder stammer fra lårknogle og tarmben, og er fæstnet i en samlet sene på knæskallen. Quadriceps er en stærk muskel, der nødvendig i forbindelse med de daglige bevægelser, du foretager. Derfor er det naturligvis også en muskel, der er vigtigt at træne.
De fire dele af musklen arbejder tæt sammen for at strække knæleddet. Det er en fundamental funktion, der bruges i forbindelse med mange af de daglige bevægelsesmønstre. Det inkluderer bl.a. noget så basalt som at sidde på hug eller at rejse sig op. Løbetræner du regelmæssigt, så oparbejder du en udholdenhed og styrke i quadriceps-musklerne.
Den store ballemuskel (Gluteus maximus)
Den store ballemuskel, der også kaldes for Musculus gluteus maximus er en tyk massiv rombeformet muskel. Den er placeret på den bagerste del af hoftebenet. Musklen bevæger sig desuden videre henover bagsiden af og halebenet. Hovedparten af den samlede muskelmasse i ballemusklen består af senefibre, der ligger på langs af ydersiden af låret.
Som følge af musklens placering og omfang, så er det også én af de mest karakteristiske muskler, vi har. Den er dertil en kraftig udvidelse af hofteleddet. Musklen udfører rotation udad samt bevægelser ind- og udad fra hoften. Den er relativt afslappet i stående stilling og under gang, men kan sætte ind med yderst stor kraft under såvel løb som hop.
Indstiller du dit løbebånd til at have en stejl hældning, så vil du også få øget belastningen på gluteus maximus. Det vil selvfølgelig også betyde, at styrken øges, hvis du løbetræner på en stejl hældning. Det er dog ikke det hele, for din udholdenhed vil dertil forbedres. I sidste ende betyder det, at der forbrændes mere fedt og kalorier under træning.
Træn det kardiovaskulære system med et løbebånd
Vores kredsløbssystem (det kardiovaskulære system) arbejder konstant for at sikre, at blodet kan cirkulere. Dertil er det også det system, der sørger for al transport af næringsstoffer såsom aminosyrer og elektrolytter samt ild, kuldioxid, hormoner og blodceller mellem de mange celler i kroppen. Med andre ord; det er særdeles vigtigt for os.
Det er alt sammen noget, der er med til at give næring og hjælp til bekæmpelse af sygdomme. Lymfesystemet er en del af kredsløbssystemet. Blodets kredsløbssystem ses som to komponenter. Det tæller henholdsvis den systemiske cirkulation og lungecirkulationen. Det hele er træning på et løbebånd med til at styrke – og derfor ikke kun musklerne.
På trods af, at de fleste bruger et løbebånd til at oparbejde mere styrke i benene, så er det også gavnligt på andre punkter – det inkluderer blandt andet dets kardiovaskulære fordele. Hvis du blot sørger for at træne på dit løbebånd regelmæssigt, så vil du også kunne forvente, at det giver dig både et vægttab, bedre kondition og et styrket kredsløb.