Romaskine – Find den rette romaskine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

En romaskine giver effektiv træning af hele kroppen. Træner du på en romaskine, aktiverer du mange af dine muskler. Dertil får du sat gang i blodomløbet. Derfor er det ikke blot styrke og udholdenhed, du træner på en romaskine. Det er også også din kondition, du træner. Det er ikke underligt, at det giver sved på panden, når du træner på en romaskine.

Det er ikke nemt at vælge den rette romaskine. Der er mange aspekter, der skal inddrages i overvejelserne. Det er dog ikke raketvidenskab, om end der en række ting, du bør have i baghovedet. Priserne strækker sig fra 1.500 kr. til mere end 10.000 kr. Derfor er det ikke en lille investering. Det bevidner om, at det er et valg, der skal foretages med omhu.

Vigtige overvejelser forud for dit valg

Der er mange overvejelser, du skal gøre dig, inden du vælger en specifik romaskine. Det er vigtigt, du ikke blot vælger en vilkårlig, billig romaskine. Det giver sjældent et tilfredsstilende resultat. I stedet bør du basere dit valg på dine nøje overvejelser og de informationer, du modtager via denne romaskine guide. De vigtigste overvejelser er som følgende:

Størrelse

Størrelse har stor indflydelse på dit valg. Det er særligt længden, du skal være opmærksom på. En romaskine er ikke bred, men den fylder en del i længden. Det betyder, at det særligt er længden, du skal være opmærksom på, om du kan finde plads til. Nogle maskiner er naturligvis nemmere at finde plads til i hjemmet – og vejer ikke nær så meget.

Andre maskiner er både tungere og dermed også sværere at flytte. Der er dog garanti for, at de er mere mobile end de hovedparten af de øvrige motionsmaskiner på markedet. Det inkluderer blandt andet maskiner såsom løbebånd, crosstrainere og motionscykler. Mange modeller kan desuden foldes sammen, så de blot fylder det halve i længden.

Pris

Der findes mange billige romaskiner på markedet. Der findes dog også mange dyrere modeller. Dette betyder, at der findes mange romaskine priser. Prisniveauet varierer for blot 1.500 kr. og helt op til 10.000 kr. Vær dog opmærksom på, at pris og kvalitet hænger sammen. Derfor bør du ikke gå på kompromis med dit valg, fordi du ønsker at spare lidt.

Ønsker du at investere i én af de professionelle modeller, slipper du sjældent for mindre end 7.000 kr. De fleste føler sig godt tilpas i mellemklassen, hvor de fleste modeller koster mellem 4.000 kr. og 7.000 kr. Foretrækker du at holde din investering i bund, finder du en række mere simple modeller, der fås fra cirka 1.500 kr. og op til omtrent 4.000 kr.

Modstandstype

Modstandstypen har stor betydning for dit valg af romaskine. Det er har stor indflydelse på, hvor autentisk en følelse af, at ro, du opnår på maskinen. Der findes et bredt spektrum af modstandstyper. De fleste maskiner er dog baseret på enten hydraulisk, magnetisk, luft- eller vandmodstand. Hvilken af disse typer, du foretrækker er op til dig selv.

Vand- og luftmodstand føles generelt et bedst, eftersom det giver en mere autentisk følelse af, at du befinder dig på vandet. Magnetisk modstand er et billigere alternativ (og er derfor også et godt kompromis til prisen), mens det også føles naturligt og autentisk. Hydraulisk modstand er den billigste løsning, men det føles dog ikke nær så naturligt.

Modstandstyper i romaskiner

Står du over for at skulle købe en romaskine, så er det vigtigt, at du har en vis forståelse for, hvilken modstandstype, der er den rette for dit vedkommende. Hver enkelt af modstandstyperne har egne fordele og ulemper. Derfor er det ikke blot prisparameteret, der adskiller de givne romaskiner. Du kan blive klogere på de modstandstyperne herunder.

Luftmodstand

Hvis du mener, at den bedste romaskine giver en autentiske og naturlig følelse af, at ro, så skal du købe en model med luftmodstand. Det føles som om, at du ror i en båd, hvor dine rotag bliver lettere, des hurtigere, du ror. Som følge af dette er det naturligvis også luftmodstand, der bruges af elite-roerne, når de træner på maskiner i vintersæsonen.

Vælger du en model med luftmodstand, får du også indbygget afkøling, eftersom maskinens hjul fungerer som en form for vifte. Du bør dog være opmærksom på, at luftmodstand er den dyreste metode. Det betyder ikke, at det er en dårlig investering. Tværtimod, så er denne type af romaskiner i en klasse for sig, hvilket gør det investeringen værd.

Magnetisk modstand

Hovedparten af de modeller, du finder i mellemklassen er baseret på magnetisk modstand. Det er et valg, der passer godt til de fleste, der ønsker at bruge en romaskine til hjemmetræning. De giver dertil en god fornemmelse af at ro, hvorfor disse modeller også egner sig godt til romaskine træning i eget hjem. Derfor vælger de fleste også disse.

Vælger du en romaskine med magnetisk modstand, vil modstanden føles stærkere des langsommere, du trækker i rotagene. Desuden er disse modeller også stille, hvorfor de kan bruges uden at forstyrre andre beboere i hjemmet. En ekstra bonus ved magnetiske romaskiner er, at de fylder en kende mindre end andre modeller på det danske marked.

Hydraulisk modstand

Ønsker du at spare penge, så skal du vælge en model med hydraulisk modstand. Disse maskiner koster mellem 1.000 kr. og 1.500 kr. Du vil opleve, at modstanden er konstant og derfor giver det ikke en følelse af, at du reelt set befinder sig på og ror på vandet. De kan sagtens bruges til hjemmetræning, men forvent ikke, de vinder en romaskine test.

Vælger du en maskine med hydraulisk modstand, skal du være opmærksom på, at maskinerne bliver varme under brug. Træner du mere end 30 min. i træk, kan de tilmed begynde at lække væske. Derfor er sådanne maskiner ikke velegnede til familier eller dig, der ønsker at træne i 45 til 60 min. De fungerer dog ganske fint til mindre brug.

Vandmodstand

Som navnet også antyder, så er dette den tætteste modstandstype på almindelig roning på vand. Det fungerer ganske enkelt ved, at motoren i maskinen er udstyret med en tilknyttet vandtank. I tanken bevæger en faktisk åre sig rundt, hvilket medfører, at du opnår den mest realistiske oplevelser af at ro på vandet – og for mange er dette meget vigtigt.

Er du på udkig efter en maskine, der kan give en realistisk ro-modstand, der stemmer overens med følelsen af bløde og jævne træk i vandet, så bør du vælge en romaskine med vandmodstand. Grunden til at denne type romaskine ikke er mere udbredt blandt danskerne er, at de er væsentlig dyrere end romaskiner, der byder på andre modstandstyper.

Hvorfor er romaskiner gode til hjemmetræning?

Der er mange årsager til at investere i en romaskine. Det handler dog primært om, at roning er en god motionsform, da den styrker og træner hele kroppen. Derfor er det også en oplagt maskine at købe til hjemmet. Der er mange, der tror, at det blot er ryg og ben, der trænes, men det er tilfældet. Både arme, skuldre og mave bliver også aktiveret.

Når du træner på en romaskine, så er det faktisk intet mindre end 87% af kroppens muskler, der aktiveres og er i brug. Dertil er det også en rigtig god kalorieforbrænding, du opnår, hvorfor det er en glimrende maskine til at realisere et ønsket vægttab. Vil du gerne være i god form og have tonede muskler, så er en romaskine et særdeles fornuftigt valg.

Overvejer du at investere i en romaskine, så er det naturligvis vigtigt, at du sikrer, at du har god plads i hjemmet. Bor du i en lille lejlighed med begrænset plads, kan det være vanskeligt. Mange romaskiner kan dog sammenfoldes og dermed opbevares på mindre plads. Det er særligt i længden, de fylder, eftersom der er tale om en smal maskine.

Få styrket hele kroppen

Én af de særlige forcer ved en romaskine er, at du kan styrke hele din krop med én træningssession. Du kan altså træne hele kroppen med blot én maskine. Det er der ikke andre maskiner, der kan bryste sig af. Det betyder, at du kan spare både plads og penge, eftersom du ikke skal investere i og finde plads til mere end én motionsmaskine.

Når du ror på en romaskine, bliver samtlige af dine muskler aktiveret. Det er ensbetydende med, at du træner alt lige fra lår til skuldre, men også både mave, bryst, arme og ryg. Hvis du træner med fokus på at forbrænde en masse kalorier, så bør der ikke herske tvivl om, at dette er et godt valg – også hvis du blot ønsker at styrke din konditon.

Endvidere, så er der også mange romaskiner, der leveres med et væld af programmer, du frit kan vælge mellem. Derfor kan du også selv vælge program alt afhængigt af den ønskede intensitet. På langt de fleste modeller kan du følge din træning på displayet, så du kan kæmpe mod dig eller en AI. Det gør det nemmere at holde dig motiveret.

Fordele forbundet med romaskiner

Som tidligere angivet, så er der mange årsager til at investere i en romaskine. Derfor er det også kun naturligt, at der er mange fordele forbundet med dette valg. Hvis du har et ønske om, at sætte bedre gang i kalorieforbrændingen og komme i bedre form, så er en romaskine et godt sted at starte. De mange fordele tæller blandt andet de følgende:

 • Den primære fordel ved at træne på en sådan maskine er, at styrke mange af dine muskler i hele kroppen.
 • Intensiteten ved en træningssession på en romaskine er høj og derfor forbrænder du også mange kalorier.
 • Den fylder ikke nær så meget sammenlignet med de øvrige typer af motions- og konditionsmaskiner.
 • Du kan forbedre din kondition, eftersom det – som nævnt – er en maskine med en høj træningsintensitet.

Ovenstående fordele bevidner også om, at du får meget ud af, at investere i en romaskine og træne på denne. Mange vælger en sådan maskine, fordi du under blot én træningssession har mulighed for at styrke hele kroppen. Det er ikke blot mere effektivt, men også billigere, da du ikke skal ud og investere i et hav af forskellige motionsmaskiner.

Det viser også, at det er et oplagt valg, hvad end du blot har et ønske om at smide et par overflødige kilo, holde din kondition ved lige eller derimod styrke de forskellige muskelgrupper i kroppen. Det er et multifunktionel motions- og fitnessapparat, hvilket der ikke er andre motionsmaskiner, der kan hamle op med – heller ikke en crosstrainer.

Vurder dine forventninger og behov forud for købet

Der er mange aspekter, der skal inddrages i dine overvejelser, hvis du påtænker at investere i en romaskine. Det er særligt vigtigt, at du sørger for at tage højde for dine forventninger og behov. Det giver nemlig ikke megen mening at investere i en dyr maskine med et væld af funktionalitet, du ikke får brug for, når det endelige kommer til stykket.

Køb romaskine med både omhu og med fokus på egne behov og forventninger, hvis du ønsker at sikre, at du vælger den bedste model for dit vedkommende. Der er ikke nogen grund til, at du investerer mellem 8.000 kr. og 10.000 kr. i en romaskine, hvis du reelt set kan nøjes med én, der koster det halve, for at kunne leve op til dine behov og krav.

Inden du giver dig i kast med at investere i en sådan motionsmaskine bør du stille dig selv de nedenstående spørgsmål. De er nemlig med til at dirigere dig i retning af den ideelle romaskine:

 • Har du intentioner om at benytte dig af din kommende romaskine på daglig basis eller et par gange om ugen?
 • Er det en maskine, der skal bruges af hele familien, din partner eller er det derimod kun af dig selv?
 • Har du et behov for eller et ønske om, at den er udstyret med en funktion, så du kan teste din puls o.lign.?
 • Ønsker du at kunne tilslutte din smartphone til at spille musik eller derimod til at indsamle data?
 • Hvilke forventninger har du til det display og den computer, der er monteret på træningsmaskinen?
 • Træner du efter et eller flere træningsprogrammer hvortil, der skal bruges mere end ét styrkeniveau?

Uanset hvad, du har gjort dig af tanker i forhold til din kommende romaskine, så kan du finde en ideel model. Det samlede udvalg på markedet er stort, hvorfor det byder på noget for enhver smag. I denne forbindelse bør det dog understreges, at det er essentielt, at du ikke blot vælger en vilkårlig model, men i stedet vælger med stor omhu.

Hvor meget koster en romaskine?

Pris er en afgørende faktor for mange. Det giver god mening. Det er nemlig ikke alle, der har råd til at købe en dyr model – og det er heller ikke altid nødvendigt. Tværtimod, så handler det om at finde en passende model til en god pris, så du er sikret, at du får mest mulig værdi for pengene. Husk dog på, at der også vil være forskel på kvaliteten.

Ovenstående er ensbetydende med, at der ikke kan gives et entydigt svar på, hvad en romaskine koster. De kan koste fra blot 1.500 kr. op til langt over 10.000 kr. I langt de fleste tilfælde kan det dog bedst betale sig for dig at investere i en god model. Ved at investere en kende ekstra i en fornuftig model, er du blandt andet sikret det følgende:

Robusthed

Vælger du at spendere en kende ekstra, så får du også en mere robust maskine. Det giver ikke blot en følelse af, at der er tale om højere kvalitet, men er også noget, der er med til at sikre, at du får en god og optimal træning. Ved at den er robust, så kan du nemlig sikre, at du ikke ender med en maskine, der står ustabilt og vipper hver gang, du ror.

Levetid

Du kan selvfølgelig også forvente at den holder i mange år fremadrettet. En stor del af de billige modeller har en begrænset levetid, fordi kvaliteten af dem generelt er lavere. Hvis du gerne vil være sikker på, at du køber en maskine, der kan holde i mange år, så skal du være forberedt på, at du skal være forberedt på, at betale ekstra for dette.

Funktionalitet

Ydermere, så er det også forventeligt, at du får en højere grad af funktionalitet. Din romaskine vil være udstyret med flere funktioner, som eksempelvis inkluderer muligheden for at tilslutte et pulsbælte eller din smartphone, så du har mulighed for at indsamle data, spille musik og deslige. Vil du have mere funktionalitet, så vil det også koste dig.

Du kan naturligvis være heldig, at du støder på et godt romaskine tilbud, der kan give forøget funktionalitet og en høj kvalitet for færre penge. Det er dog ikke noget, du bør sætte næsen op efter. I stedet bør dit fokus udelukkende være på at finde en romaskine til salg, der harmonerer med de præferencer og krav, du har i forhold til maskinen.

Hvilke aspekter afgør det rette valg af romaskine?

Der er mange aspekter, der bør have indflydelse på dit valg af romaskine. Derfor er det også et valg, der skal træffes med omhu. Nogle aspekter har dog større relevans end andre, men det ændrer ikke på, at de skal inddrages i dine overvejelser. Herunder kan du blive klogere på de mest vitale aspekter af købet af en romaskine – uanset dit behov.

Modstand

Modstanden er det vigtigste. Tidligere i denne artikel er du blevet introduceret til de forskellige modstandstyper. Med udgangspunkt i dette bør du kunne vælge den bedste for dit vedkommende. Har du i sinde at købe en professionel model, så skal du naturligvis ikke vælge en model med hydraulisk modstand, men derimod med vandmodstand.

Modstandsniveauer

Det er en god idé, at du sørger for at vælge en model, der byder på et stort antal modstandsniveauer. Det giver dig mulighed for at regulere intensiteten af din træning. Des flere modstandsniveauer maskinen har, des nemmere vil det ligeledes blive at ramme det rette niveau. Derfor er det afgjort også noget, du bør sørge for at have fokus på.

Konstruktion

Selve konstruktionen har naturligvis også stor relevans. Du skal sikre, at den er stabil og robust, så den ikke vipper, når den er i brug. Der skal ikke blot være brugt de rette materialer, men de skal også være sat sammen på optimal vis, for at sikre en god konstruktion. Det er i høj grad med at definere, om du får en god oplevelse på maskinen eller ej

Træningsprogrammer

En stor del af de romaskiner, du kan finde på det danske marked, kan fås med en række træningsprogrammer, der er installeret på maskinens computer. Foretrækker du at træne med udgangspunkt i et sådant program, så er det også et aspekt, der skal inddrages, når du står over for at skulle erhverve en ny romaskine, der kan bruges til hjemmetræning.

Display

Mange modeller er udstyret med et display, hvor du kan følge med i relevant data om din træningssession. I og med, at din træning nærmest kan virke meningsløs, hvis ikke du har et indblik i din fremgang, så er det også vigtigt, at du vælger en model med et godt display. På denne måde kan du nemt følge med i, hvordan din træning skrider frem.

Kompatibilitet

Kompatibilitet kan være mange ting. For mange handler det om, at de kan tilslutte deres smartphone. Det kan betyde to ting; integration til afspilning af musik via motionsmaskinen eller indsamling af data fra dine træningssessioner via en app. Begge dele er naturligvis noget, der kan være med til at gøre din træning på romaskinen meget sjovere.

Sådan kommer du bedst i gang med at bruge din romaskine

Hvis du endnu ikke har prøvet at træne på en romaskine, men har bestemt dig for, at du ønsker at erhverve dig en sådan maskine til brug i hjemmet, så er det selvfølgelig vigtigt at finde ud af, hvordan du bedst kommer i gang. Der er dog hjælp at hente, da der findes mange fremgangsmåder, du kan benytte dig af, for at sikre, du kommer godt i gang.

Benyt dig af træningsprogrammer

Han bedste løsning er, at benytte dig af et træningsprogram. Har du ikke købt en maskine, der har en sådan funktion integreret, så kan du finde mange programmer på nettet, du kan benytte dig af. Har du endnu ikke investere i en ny romaskine, så anbefales det naturligvis at vælge en model, der leveres med installerede træningsprogrammer.

Ved at følge et program, så er der ikke tvivl om noget. Det betyder, at du ved, hvad du skal give dig i kast med, når du sætter dig i sædet på din romaskine. For at undgå, at du blot ror på din maskine med en tom følelse, så bør du benytte dig af et træningsprogram. Dem findes der mange af og derfor findes der selvfølgelig også ét, der passer til netop dig.

Hvis du beslutter dig for, at du ønsker at benytte dig af et træningsprogram, så er det vigtigt, at du sørger for at finde et, der både passer til dit nuværende konditionsniveau, men ligeledes også harmonerer med det mål, du ønsker at opnå. Som der også er givet udtryk for ovenfor, så kan alle dog finde et træningsprogram, der passer til deres behov.

Køb privattimer i et fitnesscenter

Hvis du ikke ønsker at benytte dig af et træningsprogram eller er mere bekymret i forhold til selve teknikken, så kan du med fordel vælge at købe en række privattimer i et fitnesscenter. Her får du nemlig instruktioner fra en uddannet fitnessinstruktør, hvilket sikrer, at du efterfølgende er i stand til at udføre træningen korrekt på din egen romaskine.

Det er vigtigt, at du har den rette roteknik. Dette skyldes, at u ved at ro på den rette måde vil opnå mærkbare resultater inden for en kortere periode. Samtidig kan du også skåne din krop for skader, der kunne være forekommet, hvis du roede forkert. Derfor er det også investeringen værd, at du vælger at hyre privattimer fra en fitnessinstruktør.

Hvad er den rigtige teknik på en romaskine?

Som der er givet udtryk for ovenfor, så er det vigtigt, at du har den rette teknik, når du benytter dig af en romaskine. Der er mange, der tror, at det handler om at bevæge arme og ben synkront. Det er dog ikke tilfældet. Tværtimod, så handler det faktisk om at opnå en glidende bevægelser i tre faser, for at det bliver mest effektivt og mest skånsomt.

I den første fase, skal du arbejde med at sætte af med benene i pedalerne. Dernæst skal du læne dig let tilbage, så du nærmest befinder dig i en lettere liggende position. Det er først i den tredje og sidste fase, at du skal aktivere dine arme og trække godt til. Når du trækker tilbage, skal håndtaget ramme lige ud for eller under dit bryst.

Ovenstående betyder også, at du til en start skyder en masse energi ud gennem dine ben, når du sætter af og strækker dine ben ud. Samtidig får du også aktiveret dine arme på rigtig effektiv vis, når du trækker med armene. Husk dog på, at du skal sørge for at gøre det i en glidende bevægelser, så du ikke ender med at overanstrenge dig.

Oprethold motivationen ved at måle dine resultater

Det er ikke altid nemt at opretholde motivationen for din træning. Det er fysisk hårdt og det betyder, at det også bliver psykisk hårdt. Derfor er det vigtigt, du har fokus på at finde en måde, der gør, at du kan holde motivationen for din træning i vejret. Det kan gøres på mange måder, men den bedste måde er dog klart at måle på dine resultater.

Det kan du bl.a. gøre ved hjælp af en applikation på din smartphone, men det er dog nemmere at kunne gøre det direkte på maskinen. Derfor er det også en rigtig god idé, at det er noget, du tænker på, når du står over for, at skulle investere i en romaskine. På trods af, at det burde være integreret i alle romaskiner, så er det faktisk ikke tilfældet.

Du kan benytte dig af data til at holde dig motiveret på mange måder. Det kræver dog fortsat, at du på en eller anden vis har et mål, du ønsker at opnå. Det kan eksempelvis være, at du ønsker at kunne ro en bestemt distance, at du vil kunne gøre det på et bestemt stykke tid eller noget tredje – det vigtige er, at det er noget, du nemt kan følge med i.

Romaskiner kan inddeles i tre prisklasser

Hvis du skal købe en ny romaskine, så er prisen – med garanti – også noget, der har betydning for dig. Derfor er det også en god idé, at du lægger et budget, inden du giver dig i kast med at lede efter den romaskine, du skal investere i. I denne forbindelse bør du naturligvis også være klar over, at maskinerne kan inddeles i tre forskellige prisklasser:

 1. Op til 4.000 kr.: Den første prisklasse strækker sig op til 4.000 kr. Det betyder også, at det er i denne klasse, du vil kunne finde en billig romaskine, der kan dække de mest basale behov. Hvis du er nybegynder eller ikke stiller synderligt store krav, så er det oplagt, at du vælger en maskine i netop denne prisklasse.
 2. Mellem 4.000 kr. og 7.000 kr.: Ønsker du at investere i en maskine af høj kvalitet, der kan leve op til de flestes behov og dertil også kan dække de flestes træningsformål, så er det oplagt, at du vælger en model, der koster mellem 4.000 kr. og 7.000 kr. Det er her, du finder en maskine til den mere seriøse motionist.
 3. Over 7.000 kr.: Vil du have det bedste af det bedste, så skal du også være villig til at betale for det. Ved at betale på den anden side af 7.000 kr. får du den bedste kvalitet og en realistisk oplevelse af, at ro på vandet. Dertil er det også disse modeller, der kan bryste sig af bedste modstand og flest mulige funktioner.

Inden du køber en romaskine, er der derfor mange ting, du skal tage op til overvejelse, som er blevet belyst igennem denne artikel. Ikke nok med, at du skal tage stilling til det prismæssige aspekt, så er det ligeledes også nødvendigt, at du nøje overveje de mange andre aspekter, du har krav eller præferencer til.

Del.

Skriv en kommentar