Sportsundertøj – Baselayer & Sports BH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sportsundertøj dækker over flere forskellige varekategorier, men er generelt set hvad ordet siger; undertøj til sport. Fælles for alle varekategorier under sportsundertøj er, at de alle er en del af det inderste lag på kroppen og har et anatomisk design, så det tilpasser sig kroppens bevægelser. Sportsundertøj er produceret i funktionelle letvægts materialer, og er altid med flade syninger, for at undgå irritation af huden, som kan føre til sår og ar. Maksimal ydeevne er nogle af nøgleordene ved sportsundertøj.

Baselayer er blevet et must-have

Et af de helt varme emner indenfor sportstøj de sidste par år har været baselayer. Baselayer dækker over sportsundertøj, der sidder, som det inderste lag på kroppen, som f.eks. trøjer, indershorts og bukser. Baselayer er produceret i fleksible/strækbare letvægtsmaterialer.

Hvilke funktioner har baselayer?

Baselayer sidder helt tæt på kroppen, og har flere forskellige funktioner. Den vigtigste funktion er dog uden tvivl den effektive svedtransport, der udføres. Sveden transporteres effektivt væk fra kroppen, og holder huden tør, så det fortsat vil være komfortabelt. I forlængelse af svedtransporten har baselayer også en temperatur regulerende effekt, så kroppens temperatur hele tiden holdes på et optimalt punkt.

Hvad kan baselayer med kompression?

Nogle modeller af baselayer har indbygget kompression enten i hele modellen eller med fokus på enkelte områder, eksempelvis Hummel baselayer, som har kompression på forskellige fokusområder. Kompression øger blodgennemstrømningen i området, hvilket kan bidrage til en forbedret udholdenhed, en øget præstationsevne og ikke mindst en afkortet restitutionstid. Derudover kan varmen og blodgennemstrømningen, som baselayer med kompression skaber, være med til at forebygge småskader og overbelastninger.

Undgå hængebryster med en Sports BH

Undgå at brysterne hopper og danser under udøvelse af sport, da det kan resultere i hængebryster. Det vil de fleste kvinder for alt i verden vil undgå, og derfor er en Sports BH noget af det vigtigste i deres sportsbeklædning. Bryster består af bindevæv og hud, og når brysterne hopper og danser under sport, bliver bindevævet og huden strukket ud, hvilket efter mange gentagelser kan resultere i hængebryster.

Når først bindevæv og hud er blevet strukket ud, har det meget svært ved at trække sig sammen igen, især hvis man fortsætter med at dyrke sport uden brug af en Sports BH. Det er dog vigtigt at nævne, at det aldrig er for sent at bruge en Sports BH!

En undersøgelse lavet af universitetet i Portmouth har vist, at et frit bryst i gennemsnit bevæger sig 13 cm. fra side til side og ned og op under almindelig løb. Brystets bevægelse reduceres med 38%, hvis der bruges en almindelig BH, men bevægelsen reduceres med hele 74%, hvis der benyttes en Sports BH i høj kvalitet.

3 råd til at finde den rigtige Sports BH

  1. Stram pasform:En Sports BH skal sidde så stramt om kroppen, at den ikke kan flytte sig under bevægelse og komme til at sidde skævt. Om den så er med smalle eller brede bånd er en smagssag. De fleste Sports BH’er kommer med ryglukning, hvilket giver bedre mulighed for at tilpasse pasformen. Nogle Sports BH’er skal bare trækkes over hovedet, og sidder derfor ikke helt så stramt, som Sports BH’er med ryglukning.
  2. Elastiske eller faste stropper:Det er vigtigt at tjekke, om BH’ens stropper er elastiske eller faste. En nem måde at tjekke dette korrekt på, er ved at tage Sports BH’en på, og trække op i stroppen ved skulderen. Hvis skålen løfter sig er stropperne faste eller meget lidt elastiske, og hvis skålen ikke løfter sig, er stropperne elastiske. Jo fastere stropperne er, jo mere støtte giver Sports BH’en. Hvis stropperne er faste eller meget lidt uelastiske, anbefaler vi en Sports BH med spænder til justering.
  3. Elastiske eller faste skåle: Ligesom ved stropperne, er det vigtigt at tjekke elasticiteten i skålene, ved trække i stoffet. Jo fastere skålens stof er, jo mere støtte giver Sports BH’en. Det elastiske stof har det med at blive slap ved brug, og giver derfor ikke den optimale støtte. Det faste materiale giver ofte den længste holdbarhed.
Del.

Skriv en kommentar