Sportsstrømper – Kompressionsstrømper til sport

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fodsundhed og komfort er nogle af nøgleordene, når vi taler strømper til sport. Fødderne bliver presset til det yderste under sport, og det er derfor afgørende, at tilbyde fødderne de rette forhold til at kunne præstere maksimalt – dette gøres med et par sportsstrømper i højeste kvalitet.

Hvad er sportsstrømper – og findes der forskellige modeller?

Sportsstrømper er mange ting – lad os slå det fast med det samme! De findes i utallige forskellige modeller og bruges i utallige forskellige sportsgrene. Kompressionsstrømper og løbestrømper til løb, fitness strømper til fitness og mange andre modeller. Der er store forskelle på modellerne – men også store ligheder. Eksempelvis er kompressionssokker og løbesokker næsten altid i knælængde, mens fitness sokker næsten altid er ankelsokker. Men fælles for dem er, at de alle har de samme funktioner.

Hvilke funktioner har sportssokker?

Smarte bomuldssokker med et sporty design betegnes ofte som sportssokker i diverse detail- og tøjbutikker – hvilket de 9 ud af 10 gange bestemt ikke er. Der er forskel – stor forskel – på et par sporty bomuldssokker og et par rigtige sportsstrømper. Men hvad er egentlig forskellen?

➔ Syninger og søm: De fleste sportssokker er fremstillet uden indvendige syninger og søm, hvilket giver en helt unik komfort uanset hvor tørre eller fugtige strømperne er.

➔ Temperaturregulerende: Sportsstrømper fremstilles i et temperaturregulerende materiale, så der altid holdes en optimal temperatur uanset varme eller kulde.

➔ Svedtransporterende: Materialet transporterer effektivt sved væk fra foden, for at sikre maksimal komfort og ikke mindst sikkerhed.

➔ Lugtfrit: Materialerne har ofte fået en behandling, som sikrer, at materialet er lugtfrit. Kombinationen af svedtransport og fri for lugt gør, at sportsstrømper ofte kan bruges flere gange i streg uden at skulle vaskes.

➔ Åndbarhed: Sportssokker er fremstillet med maksimal åndbarhed og luftventilation, for at undgå, at fødderne føles indelukkede og ubehagelige.

➔ Slidstyrke: Materialerne har en helt unik slidstyrke, som gør, at strømperne kan holde til væsentlig større belastninger end almindelige strømper, og også har en væsentlig længere levetid.

➔ Ergonomisk design: Designet af sportsstrømper er også meget anderledes end ved almindelige strømper. Designet er ergonomisk, hvilket betyder, at de er formet 100% efter fødderne, for at sikre maksimal sikkerhed og komfort.

➔ Skridsikkerhed: De færreste sportsstrømper er total skridsikre, men væsentlig mere end almindelige bomuldssokker. En total skridsikkerhed vil øge risikoen for skader, og det samme vil ingen skridsikkerhed.

Alle disse funktioner i fællesskab er med til at skabe en præstationsfremmende effekt – på trods af, at vi blot taler om strømper! Den optimale komfort, sikkerhed og fodsundhed giver en helt anden oplevelse under udøvelsen af sport.

Helt ny form for sportsstrømper – kompressionsstrømper

Det er efterhånden mange år siden, at de første kompressionsstrømper så dagens lys. I 2003 kom de for første gang i offentlighedens søgelys, da den eneste deltager ved London Marathon 2003 slog verdensrekordtiden for marathon. Siden er populariteten af kompressions strømper steget kraftigt, og den dag i dag ser man sjældent en seriøs løber uden kompressionssokker.

Hvad er kompressionsstrømper, og hvad gør de?

En kompressionsstrømpe er en lang og tynd sok, som lægger et komprimerende tryk på fod, fodled, læg og skinneben. Helt specifikt lægger kompressionssokken et præcist tryk på musklernes arterier (blodårer), hvilket åbner og øger blodgennemstrømningen, så musklen tilbydes mere ilt end normalt, og dermed har bedre betingelser for optagelsen af iltet. Derudover giver trykket på musklernes arterier den effekt, at blodet hurtigere bliver pumpet tilbage til hjertet igen, og bliver iltet.

Ilt i blodet binder de affaldsstoffer, som dannes under træning. Men med det komprimerende tryk fra kompressionssokken, bliver det lettere for musklerne at komme af med affaldsstofferne igen under træningen. Denne effekt mindsker risikoen for ømme muskler og krampe.

Det altafgørende for kompressionsokkernes effekt er, at det komprimerede tryk ligger helt korrekt på benet. Derfor er kompressionsstrømper designet med et gradueret tryk, som måles i enheden mmHg – altså forskellige tryk i de forskellige niveauer. mmHg-enheden indikerer hvordan kompressionsstrømper reagerer ved forskellige trykforandringer. På en kompressionssok starter det kraftigste tryk ved anklen, og aftager herefter op ad benet.

Den komprimerende funktion har derudover en ekstra funktion – at de giver et bedre hold på benmusklerne, så vibrationerne i benet mindskes under løb.

Hvad er fordelene ved at bruge kompressionssokker?

Brugen af kompressionssokker til løb har en lang række fordele – nogle, som er bevist og nogle, som ikke er bevist. Vi har her listet de tre vigtigste fordele, som alle er blevet bevist ved forsøg:

➔ Kompressionssokker medfører en bedre præstation, da blodgennemstrømningen gennem benet øges, og benet dermed bliver tilbudt mere ilt og energi.

➔ Restitutionen efter træning bliver fremmet, da affaldsstofferne hurtigere bliver sorteres fra blodet – både under træning, men også efterfølgende.

➔ Kompressionssokker forebygger og afhjælper skader og skavanker.

En undersøgelse fra 2009 viste, at brugen af kompressionssokker fremmede nogle løberes præstation med hele 6%. En anden undersøgelse viste en markant nedsat muskelømhed ét døgn efter 10 kilometers løb. Derudover har en undersøgelse vist, at den seriøse løber føler friskere og lettere ben under træning ved brug af kompressionssokker, og at eventuelle gener fra achillessene, læg og skinneben bliver reduceret markant.

Del.

Skriv en kommentar