Sørgebind – Sådan finder du det rigtige sørgebind!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

De fleste af os har nok set en film eller to, hvor hovedpersonen bærer sort bånd rundt om overarmen i sympati for en omkommet person. Sørgebindet blev brugt især under krigstid, hvor det udelukkende var mænd, der bar det uden på skjorte- eller jakkeærmet. Dette sorte bånd tog man på, hvis man var pårørende til en soldat, der måtte lade livet under krigen. Kvinderne tog i samme forbindelse en sort kjole på for at vise sympati, eller for at signalere, at de havde mistet en de holdte kært. Sørgebindet bliver stadig den dag i dag brugt, men hovedsagligt af atleter indenfor sportsverdenen. I det private bliver sørgebindet ikke brugt mere, idet man af tradition holder sig til at gå i sort tøj under begravelsen af den afdøde.

Hvorfor går verdenskendte sportsstjerner med sørgebind?

Som international sportsstjerne har man et bredt publikum, og kan på denne måde nå ud med sin sympati til mange mennesker på en gang. Det ses ofte at større hold som fx et fodboldlandshold har et sørgebind på hvis en træner, fremtræden person indenfor landsholdets besætning eller folkekær person i det respektive land er afgået ved døden. At et helt hold har sørgebind på, udviser solidaritet og et stærkt sammenhold blandt spillerne og hjemlandet. Hvor lang tid man bærer et sørgebind kan variere. Under krigstid var det ikke ualmindeligt at have et sørgebind på i flere uger ad gangen. I dag kan det variere hvor længe et landshold bærer sørgebind, men typisk ser man dem kun gøre det under en enkelt kamp eller to.

I hvilke sammenhænge ser man sørgebindet blive brugt?

Som nævnt tidligere bliver sørgebindet brugt, hvis der er sket et dødsfald. Tilbage i oktober 2018 så man, at en superliga klub i Danmark bar sørgebind for at udvise sympati og medfølelse overfor den nyligt afdøde musiker Kim Larsen. Kim Larsen var i særdeleshed en folkekær figur, der har skrevet sange til mange generationer. I sådan en sammenhæng er det ikke ualmindeligt, at man ser sportsstjerner og hold bære sørgebind.

Hvis man som privat person eller som lokal fodboldklub har en person man vil sørge over, er det muligt at købe sørgebind i diverse sportsbutikker. Disse er elastiske og passer derfor de fleste. Et sørgebind kan i udseende sammenlignes med et anførerbind, men sørgebindet er, i modsætning til de traditionelle gule og røde anførerbind, sorte. Prisen varier alt afhængig af forhandler, men ligger typisk mellem 30 – 40 kr.

Del.

Skriv en kommentar