Sådan kan stress påvirke dine sportspræstationer

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stress er noget, vi alle kan opleve i vores dagligdag. Det er en helt naturlig del af vores menneskelige overlevelsesmekanisme, der har hjulpet os igennem evolutionen og overlevelse i naturen tilbage i urtiden. Stress er med til at gøre kroppen beredt på, at der skal ske noget. Måske kan du mærke, at adrenalinen pumper i din krop, før du skal til en jobsamtale, eller at hjertet banker inden du skal holde en tale for en forsamling. Stress er en naturlig del af det at være menneske og kan faktisk hjælpe os med at præstere i hverdagen ved at gøre os mere fokuserede på det, der skal ske. Påvirker det dig dog i en sådan grad, at det hæmmer dig i din hverdag, hvor du ikke kan finde roen igen, så er det nødvendigt at få den rette hjælp.

Sportspræstationer kræver fokus

Selvom at sportspræstationer er naturligt forbundet med et adrenalin kick, der gør dig som sportsudøver fokuseret, kan en stresset mentalitet dog på samme tid virke som en hæmsko for dit fokus og for dine præstationer. Som så meget andet i livet bør stressniveauet være naturligt og i balance. Balancen kommer til udtryk ved, at du efter en stresset periode kan finde ro igen, og dit hjerte kan få en normal rytme. Adrenalin kan være godt i sportssammenhænge men er ikke sundt for kroppen i overdrevene mængder, simpelthen fordi din krop dermed ikke kan få ro til at slappe af og restituere. Fokusset på en sportspræstation bliver dermed sværere at bevare, og du vil opleve, at du ikke kan præstere det samme, som du før har kunnet. I sådanne sammenhænge kan det give rigtig god mening for dig at tage kontakt til en stress psykolog, der kan hjælpe dig godt på vej igen.

Det kræver mod at bede om hjælp

Det er ikke altid lige nemt at bede om hjælp, når man reelt set har brug for den. Det er dog vigtigt, at man få hjælpen i rette tid, førend at stressen hæmmer din hverdag på flere områder end udelukkende i dine sportspræstationer. Det kræver mod og viljestyrke at bede om hjælp, men når først du er i trygge rammer og kan snakke ud om, hvorledes du i din hverdag føler dig hæmmet, vil du med tiden kunne se gode resultater, hvor dit mentale velvære vil blive forbedret. For at kunne klare sig godt til diverse sportsaktiviteter skal hovedet være med – det er tit og ofte den mentale sundhed, de gode præstationer bygger på.

Del.

Skriv en kommentar