Historien bag håndbold

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Håndbolden er noget, der for alvor kan samle danskerne. Rundt om i stuerne sidder vi troligt klistret til skærmen, når de professionelle danske håndboldspillere udfordrer hele verden. Der bliver spillet håndbold i mange haller efter skole eller arbejde, hvor man både dyrker sporten og det gode foreningsliv.

Det er dog meget naturligt, at danskerne elsker håndbolden; den er nemlig opfundet her i vores lille land højt mod nord.

Håndbolden fødes i Danmark

I Danmark tildeles de to undervisere Rasmus Nicolai Ernst og Holger Nielsen titlen som dem, der opfandt håndbold. I slutningen af 1800-tallet begyndte de begge at undervise i det nye spil.

Holger Nielsen var lærer på Ordrup Latin- og Realskole, og her får hans elever lov til at prøve kræfter med et boldspil. Rasmus Nicolaj Ernst var lærer på Borger- og Kommuneskolen i Nyborg, hvor han nogenlunde samtidigt med Holger Nielsen giver sine elever mulighed for at spille et lignende spil.

Ifølge historien har de intet haft med hinanden at gøre, og det er derfor pudsigt, at de begge lærer deres elever et nyt spil, der på mange måder er de første skridt for håndbolden.

Spillet former sig

Den første udgave af håndbold minder på mange måder om rugby og lidt mindre om den sport, vi kender håndbold som i dag. Det kommer formentlig af, at det foregik udendørs.

I 1906 skrives det første regelsæt af Holger Nielsen, så reglerne for spillet er faste, og håndbold derfor kan spilles over hele landet på samme måde.

Helsingør bliver lokationen for den første registrerede håndboldkamp i 1907, hvor Ordrup og Helsingør spiller mod hinanden. Helsingør dominerer den første kamp og vinder den 21-0.

Militæret rykker spillet indendørs

Ude på landet tager man håndbolden til sig som en sommersport, der kan spilles udenfor. Her er der masser af åben plads, og man samler sig for at indgå i det sociale omkring spillet.

Det er faktisk forsvaret, der har en stor andel i, at håndbolden gik fra at foregå udendørs til at rykke ind i hallerne. I kasernebyerne fandtes der idrætshaller, hvilket ikke var naturligt ude i de små landsbyer. Idrætshallerne gav helt nye betingelser for spillet, så man ikke længere skulle bevæge sig rundt på en mark.

Sporten spreder sig til hele verden

Den sjove og udfordrende sport spreder sig hurtigt til mange af de europæiske lande og ender med at erobre hele verdens hjerter. Tyskerne er det første folkefærd, der holder landskamp. Den første landskamp i håndbold nogensinde spilles i 1925, hvor Tyskland udfordrede Østrig og tabte 6-3.

En øget interesse for håndbold medfører, at det internationale håndboldforbund stiftes i 1928. I løbet af de to første år bliver 30 forskellige lande en del af forbundet.

Allerede i 1936 er håndbolden blevet så populær, at den regnes som en olympisk sportsgren i 1936 i Tyskland.

Håndbolden i dag

Siden håndboldens opfindelse er det blevet en folkekær sport, der spilles over hele verden. I dag spilles sporten på et superprofessionelt plan med dygtige trænere og spillere, der har viet deres liv til bolden og banen.

Og danskerne sidder stadig helt ude på kanten af stolen, når dramaet udfolder sig på skærmen.

Del.

Skriv en kommentar