Dolberg: Det blonde håb søger efter topniveauet og det store skifte

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Spol tiden tilbage et par år. Det er sommeren 2015, og transfermarkedet er i fuld gang rundt omrking i Europa. Raheem Sterling laver et kæmpe skifte fra Liverpool til Manchester City, Bastian Schweinsteiger tager turen fra Bayern München til Manchester United og Jackson Martinez rykker østpå, fra FC Porto til Atlético Madrid. Men i den lidt mere ukendte ende, på daværende tidspunkt, er der en ung blond dansker, der tager skridtet fra søernes by, til et af verdens bedste fodboldakademier.

Hurtig opmærksomhed i Holland

Kasper Dolberg, af nogle fans bare kaldet ‘Dolle’, udviste i en alder af blot 16 år, nok talent til at Ajax Amsterdam smed omtrent 2 millioner kroner på bordet, og hentede ham til Holland. Håbet var stort hos de fleste danske fans, men der var også skepsis. De færreste havde set Dolberg spille, men der var allerede skrækhistorier om unge danskere der tog ud, og knækkede halsen på livet som udlandsprofessionel. Men allerede i den første sæson, viste Dolberg, at målnæsen var intakt uden for Danmarks grænser. I 22 kampe på Ajax U19-hold, blev det til otte mål, hvilket er flot for en nyslået udlandsprof. Dolberg blev også kåret til ‘Årets Fund i Dansk Idræt‘ og den gængse dansker fik også hurtigt øjnene op for ham. Og det fangede da også øjnene hos de amsterdamske trænere. I den efterfølgende sæson, kom så det, som Dolberg, Ajax, Silkeborg og de fleste danske fodboldfans have ventet på: gennembruddet.

Dolberg spillede 48 kampe i sæsonen under den hollandske træner Peter Bosz. Han var tydeligt fast mand, og blev kun udskiftet, når det blev vurderet at Ajax kunne undvære ham. Hvilket var sjældent. For den blonde bomber slog til med 23 træffere og 8 assists og endte derved som Ajax-topscorer. Ikke nok med det, så førte han an på et ungt Ajax-hold, der gik helt til Europa League finalen, hvor Manchester United dog viste sig for stærke i 2-0 nederlaget. Men undervejs var det blevet til scoringer mod Standard Liege, Celta Vigo, FC København og Olympique Lyon, i begge semifinaler. Danmark havde fået sig en ny angriber, som man kunne bygge landsholdet op omkring. Eller det var hvad vi håbede. For selvom det var svært at toppe 16/17-sæsonen, så gik det lidt for meget ned ad bakke for de flestes smag, efter dette.


Kilde: Unsplash

Færre kampe og færre mål

Antallet af kampe for Dolberg røg ned på 30, og hans output faldt også til 9 mål og 2 assist gennem sæsonen. Acceptabelt, men ikke noget der fik folk op af stolene, især ikke når man sammenlignede med tallene fra året før. Men der var flere faktorer der spillede ind, der kan forklare faldet i form. For det første blev konkurrencen i angrebet kraftigt forstærket. Ajax hentede klublegenden Klaas-Jan Huntelaar hjem efter et 12-årigt udlandsophold, der bød på kampe for Real Madrid og AC Milan med blandet succes, og derefter 7 år hos tyske Schalke 04 med succes (126 mål i 240 kampe). Så det var ikke hr. Hvem-som-helst der havde rettet blikket mod Dolbergs plads. Selvom Huntelaar dog sagde, at han også var der for at lære fra sig. Det blev til 32 kampe for Huntelaar i den sæson, hvilket skubbede Dolberg på bænken eller ud på kanten i en del kampe, også grundet at den daværende træner mente han kunne bidrage derude.

Så der er visse ting der talte imod, at Dolbergs sæson skulle blive så god som den sidste. Men det var ikke kun udefrakommende spillere og skader der spillede ind. De fleste eksperter var også enige om, at Dolberg ikke spillede op på samme niveau. Og da han løb ind i en skade i foråret, der holdte ham ude i nogle måneder, blev det ikke bedre. Og det var noget, der skulle vise sig at kendetegne de næste par år. Mindre spilletid grundet diverse skader og faldende niveau. Men én ting var alle stadig enige om: Dolberg havde et enormt talent, og han var stadig ung. Man kan også se, når man for eksempel ser på online betting hos 888 Sport, at Dolberg stadig er i topfeltet, når man ser på mulige topscorere i Æresdivisionen. Dolberg ligger nemlig ikke bare nummer to med odds 4.00 til at blive topscorer, men han spiller også stadig for et hold som er favorit til at vinde hele turneringen med odds 1.65. 

Skal ‘Dolle’ afsted?

Imod et skifte taler, at Ajax’ hold har mistet en del profiler, både offensive og defensive, og Huntelaar er ikke helt ung mere, og kan ventes at have en rolle som mentor for de unge, og erfaren joker i angrebet. Uden det næste åbenlyse angrebstalent på rampen, så er der visse signaler der taler for, at Dolberg måske skulle give det en chance mere i Ajax, og se om han kan finde sit gamle niveau igen, for så om et år at tage et stort skifte. Ajax har netop vundet mesterskabet, og kan Dolberg være førstevalget i et angreb der forsvarer titlen, og måske laver endnu et flot run i Champions League, så er der både ære og, sandsynligvis, et stort skifte i vente. 

I skrivende stund er transfervinduet stadig åbent. Og Dolbergs situation er usikker, da Tasic også ‘stjal’ spilletid fra danskeren i Ajax’ offensiv, er det måske på tide at komme videre? Da Dolberg var på sit højeste, gik der, omend løse, rygter om interesse fra både Real Madrid, Barcelona og Bayern München. De rygter gik dog lidt i sig selv igen, i takt med at Dolbergs form dalede, men klubber som Bayer Leverkusen har stadig meldt sig interesserede, og selvom det ikke er Bayern München, er det stadig i Bundesligaen, hvilket må siges at være et skridt op. Og Dolberg er ung, og har brug for spilletid til at udvikle sig. Om det er i Holland, Tyskland, Spanien eller noget helt fjerde, vil tiden vise.

Igen, transfervinduet er pt åbent, så vi må se hvad der sker. Unge, talentfulde angribere er og vil altid være i høj kurs, i fodboldverdenen. Se blot Luka Jovic’ skifte til Real Madrid denne sommer. Det er derfor spændende at se hvad fremtiden byder for Dolber.  De mange fans håber da også på, at Dolberg kan finde en klub på højt niveau med fast spilletid, så Danmark kan få den stjernespydspids, der kan bære landsholdet de næste mange år.

Del.

Skriv en kommentar