Et ankelbind er et sportsbind, som aflaster og støtter anklen ved forstuvning, forvridning og fibersprængninger. Derudover kan det bruges forebyggende, hvis man tidligere har haft en ankelskade, eller har svage ledbånd og/eller muskler omkring anklen. Der findes flere forskellige typer af ankelbind: Ankelstøtte, ankelbind, ankelbandage og ankelskinne.
Få en detaljeret beskrivelse af de fire typer ankelbind herunder.
Hvornår kan man bruge et ankelbind?
Et ankelbind kan bruges til flere forskellige formål, herunder:
- Forebyggelse af ankelskader
- Give støtte og stabilitet til utrænede og svage muskler og ledbånd
- Give en let kompression ved let hævede ankler
- Forstærke anklens sener og ledbånd ved stor belastning
- Give let kompression ved smertende ankel
- Give støtte og stabilitet efter skade eller operation
Hvorfor er det vigtigt at beskytte anklen med et ankelbind?
Anklen er et af de svageste led, vi har på kroppen, men er alligevel et af de mest belastede led – især under udøvelse af sport. Derfor er den hyppigste sportsskade også ankelskader, hvilket især ses i fodbold, hvor 25% af alle skader er ankelskader. Efter en ankelskade er ankelleddet blevet langt svagere end før skaden, men desværre er det kun en brøkdel af de uheldige, som får lavet optimal genoptræning. En skrøne lyder derfor også, at har man først haft en ankelskade, vil man opleve problemer resten af livet. Dette er vi dog langt fra enige i – det er et spørgsmål om optimal genoptræning og støtte af anklen efter skaden.
Hvordan laver man optimal genoptræning med et ankelbind?
Det vigtigste efter en ankelskade er, at anklen kræver stor tålmodighed og tid, men bestemt ikke ro! Anklen bliver kun stærkere af at blive belastet, det er dog vigtigt, at man ikke fremprovokerer smerte. Man skal starte med meget simple øvelser, for derefter at gå gradvist op indtil man rammer det normale niveau igen – men husk at det kræver tålmodighed og tid! Processen med at gå gradvist op hedder “stigeprincippet”.
Mange af os har dog et problem med tiden, for det har vi desværre ikke nok af! Derfor kan man prøve, hvis man gerne vil gøre genoptræningsforløbet 10-20% kortere, at benytte et ankelbind. Ankelbindet vil give støtte og stabilitet til anklen, og man vil derfor kunne presse anklen 10-20% mere, uden at fremprovokere smerte, som man under ingen omstændigheder må!
Hvad skal jeg tænke over, inden jeg køber et ankelbind?
Man bør som hovedregel kun bruge et ankelbind i forbindelse med genoptræning efter en ankelskade, eller hvis man ved, at ens ankel kommer til at blive udsat for en stor overbelastning. Et ankelbind må under ingen omstændigheder blot bruges som tryghed, hvilket man alt for ofte ser hos sportsudøvere. Har man ingen problemer med sin ankel, skal man heller ikke bruge et ankelbind – følgerne vil være, at ens muskler og led bliver kronisk slappe, og derfor afhængige af altid at bruge en ankelbind.
Ankelbind kan efterhånden fås i mange forskellige former, materialer og ikke mindst kvaliteter. Desværre ser vi faktisk alt for mange billige ankelbind på markedet, som ikke vil hjælpe dig med dine ankelproblemer, tværtimod. De billige ankelbind på markedet er i så dårlig kvalitet, at de sidder forkert på anklen, og derfor giver forkert støtte, hvilket blot gør dine ankelproblemer værre. Når du køber ankelbind på Sportsway, kan du være sikker på, at de er i absolut højeste kvalitet.
Det er vigtigt, at man køber et ankelbind med åben hæl, da det giver en langt større bevægelighed og stabilitet i forleddet. Derudover skal man være opmærksom på, at langt de fleste ankelbind passer til både venstre og højre, men ikke alle.
Hvordan finder jeg det ankelbind, som passer til mine ankelproblemer?
Vi har inddelt ankelbind i tre forskellige kategorier, for at gøre det så let og overskueligt, som muligt, at finde det helt rigtige ankelbind:
Let: Ankelbind i kategorien Let giver helt basal støtte og beskyttelse af ankelleddet. De er typisk lavet i et elastisk materiale, som giver en simpel støtte og let kompression. Den lette kompression øger blodgennemstrømningen i leddene omkring knæet, hvilket har en smertelindrende effekt. Det lette ankelbind støtter svage ledbånd og sener omkring knæet. Typer af knæbind i denne kategori: Ankelstøtte
Mellem: Ankelbind i Mellem-kategorien giver yderligere støtte og beskyttelse. Vi er ikke længere i et materiale af elastik, men i stedet et mere fast og mere uelastisk Neopren-materiale. Neopren er varmedannende, hvilket virker smertelindrende, men tager dog lidt af bevægelsesfriheden. Typer af knæbind i denne kategori: Ankelbind
Stærk: Absolut bedste støtte og beskyttelse af anklen. Ankelbind i Stærk-kategorien er lavet i stive og uelastiske materialer, og spændes ofte med snøre, hvilket giver den bedste mulighed for individuel tilpasning. Her er fokus ikke længere kompression og basal støtte, men i stedet at sikre maksimal stabilitet og sikkerhed for ankelleddet. Bevægelsesfriheden er meget lav, men stabiliteten og sikkerheden er i top. Typer af ankelbind i denne kategori: Ankelbandage, Ankelskinne
Hvilke typer ankelbind findes der?
Der findes mange forskellige typer af ankelbind, så derfor er ankelbind et meget vidt begreb. Vi har her listet de 4 mest kendte typer af ankelbind:
Ankelstøtte: Et elastisk bind der anvendes som støtte- og kompressionsbind. En ankelstøtte virker smertelindrende, da kompressionen øger blodgennemstrømningen i anklen. Desuden giver det let støtte omkring fodled og fod, og er velegnet til mindre ankelproblemer. Det kan også bruges under genoptræning efter en ankelskade. Nogle bruger det forebyggende, hvis senerne og ankelleddet stadig er svagt, eksempelvis efter en mindre skade. En ankelstøtte har en stor bevægelsesfrihed, og er tætsiddende, så det ikke fylder meget i en sko. Det må dog aldrig bruges af ren tryghed, hvis man ikke har problemer med ankelleddet, da det med tiden vil blive nedbrudt i stedet. Men en billig og let måde at løse mange ankelproblemer.
Ankelbind: Et mere uelastisk og kraftigere ankelbind end en ankelstøtte. Typisk lavet i et stabilt Neopren-materiale, som virker varmedannende for anklens led og sener, i modsætning til materialet i en ankelstøtte. Desuden giver et ankelbind en langt bedre kompression, som øger blodcirkulationen, og virker smertelindrende. En knæstøtte bruges ofte forebyggende, mens det først anbefales at bruge et ankelbind ved genoptræning efter mindre ankelskader eller forebyggende ved meget svage ankler.
Ankelbandage: En ankelbandage er lavet i et helt stift materiale med snøre. Der findes dog også få ankelbandager, der er lavet som rigtige bandager, man selv skal lægge på anklen, dette anbefales dog ikke at bruge. En ankelbandage giver en ekstraordinær god støtte, og kan tilpasses individuelt, så det altid har en optimal stabilitet og pasform. Mange fodboldspillere bruger en ankelbandage forebyggende, dette anbefales dog kun, hvis man har fået en kronisk ankelskade, som bliver ved med at komme. Har man kun haft en enkelt ankelskade samme sted, frarådes det at bruge en ankelbandage, da det ikke vil styrke muskler, led og sener i ankelleddet, men i stedet nedbryde dem.
Ankelskinne: En ankelskinne er den kraftigste type af ankelbind, og er lavet i et helt stift materiale, og med en indbygget plastik- eller aluminiumsskinne, som giver maksimal beskyttelse, holder ankelleddet på plads, og sørger for at man ikke træder forkert.